Ahşap Deniz Kayağı - Yapım Teknikleri

Marine Kontraplak – Marine Plywood Hakkında

Marine Kontraplak – Marine Plywood Hakkında

Ahşap deniz kanosu yapımında ‘ Okoume ‘ isimli kontraplak çeşidi kullanılmakta.Ucuz olan diğer çeşitlere göre daha hafif ve esnek bir ağaç.  Üzerinde ‘Marine Plywood ‘yazmasınna ve BS1088 standartlarında üretilmiş olması ilk dikkat edilecek konu. Fakat bu özellikler in kontraplak’ın üzerinde yazması malesef güzel bir ahşap seçmek için yeterli değil. Satın anılacak kontraplağı seçerken sırasıyla şunlara dikkat edilmesi gerekiyor.

* Ortama bakın. Konrtaplakların depolandığı ortamın ve depolanma şeklinin sağlıklı olması. Çok rutubetli yada çok kuru ortamlarda saklanan kontraplakları, bir başka şekilde rutubetli ve kuru kontraplakları almayın.

* Yan tarafından bakın. Kontraplakların ürerindeki desenler kanoya ayrı bir güzellik vermekte fakat bu seçimi alışverişin sonuna saklamalı. Kontraplağın deseninden önce yan taraflarını iyice inceleyip içinde boşluklar olmadığına emin olun. Bu boşluklar daha sonra canınızı sıkabilir ve boşlukları doldurmak ile çok uğraşabilirsiniz. Ahşabın orta kesiminde kullanılan ahşabın kalitesini inceleyin. Özellikle 3 mm kontraplak kullanıyorsanız.  Talaş benzeri bir madde ile doldu yapılmadığından yada artık malzeme kullanılmadığına emin olun.

* Kontraplağı yakından koklayın.  Bu işlem sizi alışverişte biraz komik duruma düşürebilir ama unutmayın ki  daha sonra bu ahşabı saatlerce zımpara yapacaksınız ve soluyacaksınız. Ne yaparsanız yapın tozlar burnunuza ve ve ciğerlerinize gidecektir. Kokusunun mide bulandırıcı  ve pis ve yanık kokmaması gerekiyor. Kaliteli yapıstırıcı pis kokmaz.

Eğimi inceleyin. Kontraplağı dik tutup ağacın yönüne bakın. Genellikle eğimli tarafı hemen görebilirsiniz. Göremezseniz biraz eğmeye çalışıp şekline bakın. Yandan bakıldığında yumuşak tek bir eğime sahip olmalı. . Dalgalı bir görünümü – ( Birden fazla eğimli ) kesinlikle olmamalı.

Elleyin. Elinizi kontraplağı üzerinde gezdirin ,ağacın kesim yönüne ve pürüzsüzlüğüne bakın.  Yanlış kesilmiş ağaç ele batan pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Bu ağaçları ne kadar zımpara yaparsanız yapın mükemmel bir yüzey elde edemezsiniz.

* Sallayın.  Kontraplağı yavaşça sallayın . Çıtırtı sesi olmamalı.

 * Desenleri inceleyin.  Önceki kontrolleri başarı ile geçip bu aşamaya geldiyseniz güzel bir kontroplak ile karşı karşıyasınız demektir. Daha sonra bulamayabilirsiniz, bu firsatı kaçırmayın, bir iki tane de fazla alın. Desenleri zevkinize göre seçebilirsiniz. Unutmayın ki güzel ve kaliteli bir kontraplağa sahipseniz, kötü bir kano yapma olasılığınız azdır.

Kontraplaklar değişik ölçülerde üretilmekde. Genellikle ölçüleri:

– 2.200 X 1.700 mm
– 2.200 X 1.300 mm
– 2.500 X 1.250 mm
– 2.440 X 1.220 mm

 

Comments are closed.