Ahşap Deniz Kayağı - Yapım Teknikleri

Epoksi kullanımı hakkında

Genellikle iki karışımlı olan epoksiler belli süre sonra sıvı halden katı hale geçmeye başlar ve son sertliğine ulaşması yaklaşık bir hafta sürer. Cam elyafı veya karbon elyafı ile epoksi kombinasyonu mükemmel dayanıklılık sağlar. Bu yüzden denizcilik alanında çok kullanılır.
 
Deniz kayağı yapımında değişik şekillerde en çok kullanacağımız maddedir. Kayak yapımında ; kaplama, doldurma, yapıştırma işlemleri epoksi ile yapılmaktadır. Zaman zaman inceltilmiş hali ile son kat cilası,
cam unu, talaş gibi malzemeler ekleyerek dolgu ve yapıştırma işlemlerinde epoksi ile yapılmaktadır.
 
Kullanım sırası ile bahsedecek olursak;
– Paneller’in teller ile birbirine dikilmesinden sonra sabitlenmesi için epoksi-ince talaş karışımı.
– Panellerin birbirine sabitlenmesinden sonra dayanıklılığın artması için 7-8 cm lik cam elyafı şeritleri epoksi ile birleşme yerlerine yapıştırılıyor.
– Kayağın en ve arka kısımları yaklaşık 10 cm lik kalın talaş ve epoksi karışımı yapılıyor.
– Kayağın komple cam elyafı kumaşı ile kaplanması karışım yapılmadan sadece epoksi kullanılmakta.
 
Kayak yapımında kullanılan malzemeler arasında, kayağın ağırlığını etkileyen bir malzemedir. Gereksiz kullanımlardan kaçınarak kanomuzun ağırlığı azaltabileceğimiz , başka şekilde kanomuzu hedeflenen ağırlıkta  bitirebileceğimiz tek malzemedir.
 
Epoksi çift karışımlı bir yapıştırıcıdır. Genellikle 1/2 oranında karışım yapılır. Ambelaj üzerinde  yazan orak kullanılmalı. Bu oranı tam olarak koruyamazsak sadece yapışkan ve kurumayan bir bulamaç elde ederiz.
Bunun için plastik ölçme kapları yada şırınga ( en az 60cc ) kullanılmalı.
 
Yapım aşaması boyunca talaş ve diğer dolgu malzemeleri ile değişik kıvamlarda macunlar elde ediyoruz. Dikkat edilmesi gereken, ilk önce epoksi karışımarını birbirine katmak ve bir tahta parçası ile yavaşça , iyice karıştırmak. Bir iki dakika bekledikden sonra talaş yada diğer dolgu malzemelerini katılarak yavaş yavak karıştırılır.
 
Epoksi yaklaşık 30 dakika sonra katılaşmaya başlar,  bu yüzden bu zaman içinde uygulayabileceğiniz kadar karışım hazırlayın.
 
Epoksi plastik malzemeye yapışmaz. Soğuk havada katılaşmaz yada uzun sürer, sıcak havada hızla katılaşır.
 
Epoksi alerji yapabilecek bir malzemedir. Alerji yapması durumunda  bu yapacağımız son kano olabilir. Temiz çalışmak ve eldiven kullanarak ve buna fırsat tanınmamalı.
 

Comments are closed.